Josef Káles

Centra měst umírají i kvůli EET

2. 03. 2017 11:05:00
Politici přemýšlí, jak dostat obchůdky do center měst, ale neustále živnostníkům hází klacky pod nohy.

Před komunální volbami jsou programy politických stran a hnutí plné různých tezí o tom, jak vrátí do center měst život, tedy živnostníky. Bez obchodů budou totiž centra měst vylidněná. Spousta měst má totiž problém s tím, že je velký počet prodejen v centru města zavřených. Politici si lámou hlavu, jak tento problém řešit.

Myslím si, že za tento stav může samozřejmě více věcí. Jsem však přesvědčen o tom, že klíčovým faktorem úbytku prodejen je složitost podnikání v České republice. Když chcete podnikat, politici vám neustále hází klacky pod nohy. Počet regulací roste, z podnikání se hlavně pro ty nejdrobnější živnostníky stává boj o přežití. Když zvládnete všechno uspořádat tak, abyste veškeré povinnosti, které po vás úřady chtějí, splnili, tak vás uráží vládní politici například tím, že jste paraziti. Nebo že neumíte podnikat, když nevyděláváte miliony (resp. nečerpáte vylobbované dotace). Měli byste chuť makat v takovém systému? Proto obdivuji všechny ty, kteří to ještě nezabalili.

Avšak velmi paradoxní je, že politické strany, které se "snaží" vrátit život do center měst, zároveň v Parlamentu prosazují třeba elektronickou evidenci tržeb, která prokazatelně vede k tomu, že se prodejny ve městech, a hlavně v menších městech, zavírají. Takové chování parlamentních politických stran je buď strašně hloupé nebo pokrytecké.

Na dopravních zákazech vydělávají supermarkety

Samozřejmě, že menší počet prodejen v centrech měst není způsoben jen omezováním svobody podnikání. Komunální politici za tento stav ve svých městech mnohdy mohou sami. Vede k němu umrtvování center měst tím, že se takzvaně zklidňuje doprava, respektive se zavádějí různé zákazy vjezdu do center měst, emisní zóny nebo se ruší parkovací místa a vytváří se parkovací domy někde dál od centra. Ona představa, že se budou po centru procházet lidé, tu si dají nějakou kávičku, tu si koupí boty a nebudou rušeni projíždějícími auty, vypadá moc pěkně, ale je naivní. Doprava nám velice usnadňuje život a díky ní máme také více času na rodinu, práci či nějaké koníčky. Lidé dle mého názoru nebudou nakupovat nic v centru, když tam nezaparkují či vůbec nebudou moct vjet. Radši si zajedou nakoupit do obchodního centra na kraji města a centrum tak zůstane vylidněné.

Pokud má někdo nutkání oživovat centra měst, neměl by dělat takovéto kontraproduktivní kroky. Podnikání by se mělo zjednodušit, aby bylo skutečně o schopnostech a aktivitě živnostníka, ne o vyplňování papírů či o strachu z toho, co si na vás kontrola zrovna najde. Vládní politici by ihned měli přestat s tím neustálým vymýšlením nových regulací a nesmyslů a pomoct podnikatelům a jejich zaměstnancům třeba jenom tím, že jim konečně dají pokoj.

Josef Káles

Autor: Josef Káles | karma: 39.09 | přečteno: 1729 ×
Poslední články autora