Braňme svobodné a demokratické obce

25. 07. 2017 17:16:35
Zrušení obecních zastupitelstev a zavedení samovlády přímo voleného starosty, to je nový nápad hnutí ANO a Andreje Babiše.

Jde o naprosté nepochopení demokracie a snahu udělat z českých obcí a měst "firmy" řízené jedním člověkem bez jakékoliv opozice.

"Základem svobodného státu je svobodná obec," píše se ve Stadionově obecním zřízení z roku 1849, kdy prakticky vznikla svobodná obecní samospráva (připomíná to ve své publikaci Komunální politika Stanislav Balík, vřele doporučuji). Již od této doby byly obce spravovány obecními výbory a obecními představenstvy, resp. purkmistrem s radními. Výbory volené na tři roky schvalovaly to hlavní - obecní rozpočet, měly moc usnášecí a dozorčí.

Výhodou kolektivních orgánů je to, že v nich je zastoupeno více názorů, pohledů na věc a že v nich obvykle sedí opozice, která kontroluje počínání vedení obcí a měst. Současní zastupitelé mají pravomoc předkládat návrhy, mají právo vznášet dotazy na radu, organizační složky, zaměstnance úřadu nebo také na příspěvkové organizace založené městem, přičemž musí dostat do 30 dnů odpověď. Díky těmto pravomocím mohou zastupitelé kontrolovat vedení obce, které je tak pod určitým tlakem a nemůže si dovolit všechno. Dle návrhu hnutí ANO by ale žádná opozice neexistovala, prakticky by to znamenalo konec demokracie v obcích a městech, tedy v institucích, které jsou ve svobodné společnosti velmi důležité.

Možná to pro některé voliče může být dobrý nápad, když si řeknou, že se konečně politici přestanou hádat a když se zvolí dobrý manažer, který bude makat, všechno potom bude dobře šlapat. Nenechte se mýlit, systémy bez opozice a kontroly vedou k totalitě. Jednou z charakteristik demokracie je svár, střet, polemika (polémos). Střet není nic špatného, celá politika je o střetu různých názorů, ale pokud je tento střet veden slušně, tak je vždy přínosem.

Braňme proto obecní zřízení, které je svobodné a demokratické, kde je nejen vedení, ale i jeho kontrola v podobě opozice. Obce navíc mohou převzít některé pravomoci z centra, aby rozhodování bylo blíže lidem. Dejme jim možnost rozhodovat i o výši peněz, které lidem vezmou, a to s limitem nepřekračujícím dnešní daňové zatížení. Komunální politika se stane plnohodnotnou politikou, když si obec na rozdíl od dnešního státního přerozdělování sama určí, jestli na svůj provoz potřebuje méně peněz od svých obyvatel. Mezi obcemi vznikne i daňová konkurence, která bude obec navíc tlačit k tomu, aby vybírala méně peněž a aby se starala o to, co je důležité - opravené a uklizené chodníky a veřejná prostranství, fungující malý úřad a opravený městský majetek. A aby neutrácela za nesmysly v podobě různých převychovávacích projektů nebo třeba megalomanských školicích a jiných center.

Máme na to mít obce, které jsou svobodné, demokratické a fungující.

Josef Káles

Autor: Josef Káles | úterý 25.7.2017 17:16 | karma článku: 19.86 | přečteno: 286x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 117 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 9.32 | Přečteno: 130 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 16.03 | Přečteno: 224 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.22 | Přečteno: 333 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1570

Textař, politolog, markeťák. Zastupitel Chrudimi od roku 2014 a radní Chrudimi od roku 2018 (nezávislý kandidát).  

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...