Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JU

J25a44n 81U16l21r79i94c85h

3. 11. 2017 14:50

Neexistuje racionální a spravedlivý důvod k uznání nezávislosti Katalánska.

Přání většiny může být a vesměs i bývá přinejmenším pošetilé, ne-li přímo zlovolné. Rozhodovat by měl člověk o sobě a svém majetku, nikoli o druhých. V Katalánsku přitom nešlo o rozhodnutí Katalánců. To jedni Katalánci rozhodovali o druhých. A takto je to s politickým hlasováním vždy. Výsledek hlasování proto sám o sobě není akceptovatelný argument. Nikdy a za žádných okolností. Doplňkově lze dodat, že většina pro odtržení je v Katalánsku sporná, jak plyne z nízké účasti v referendu a masové demonstrace v Barceloně za jednotu Španělska.

Odtržení má smysl a legitimitu, pokud lidé žijí pod despotickou vládou a na odtrženém území chtějí nastolit svobodu. Jako třeba, když se Američané odtrhli od Británie a založili Spojené státy. Katalánci však pod žádným útlakem nežijí. Dokonce jsou důvody k obavám, že katalánská vláda by byla despotičtější než španělská. V Katalánsku totiž mají vyšší podporu a vliv levicové a ultralevicové politické strany.

Zkrátka, nezávislé Katalánsko je hloupost, nesmysl.

0 0
možnosti
JL

Kosovo jsme uznali ihned.

0 0
možnosti
Foto

P18a46v94e47l 62V49á59v53r25a

2. 11. 2017 10:51

už tak týden uvažuji že napíši blog na téma katalánsko.

teď už nemusím, napsal jste to za mě:-))

vlastně nevím o žádném státě, který by nevytvořil takový právní rámec, aby odtržení jeho části nebylo protiprávníR^

takže používat tento argument proti katalánku je blábol.

4 1
možnosti
ŠM

jak kteří Katalánci, chtějí odtržení.....

0 0
možnosti
JF

I USA vznikly nezákonně, ale bojovaly s anglickým panovníkem a vyhrály. O tom to je, to ostatní je jen plkání.

4 0
možnosti
Foto

Když už zmiňujete v souvislosti se snahami Katalánců vznik ČR tak si zopakujte historii. Naši politici se o samostatnost či alespoň o větší míru autonomie snažili dlouhodobě a snažili se to prosadit v Rakousko-Uherském parlamentu (Říšské radě)-ne nějakými hurá akcemi na území Čech. Po skončení 1 sv. války pak byl vznik Československa součástí poválečného uspořádání.

2 0
možnosti

A oni se to Katalánci asi stejným způsobem nesnažili prosadit, že vážený výmysle

1 2
možnosti
JR

J29a98n 95R16á29ž

1. 11. 2017 16:03

Mně také pobavilo,když jsem slyšel, že Česká republika je proti samostatnosti Katalánska.

Copak má každý tak krátkou historickou paměť nebo neví jak vznikla naše republika? Pro historie neznalé připomínám,že Československá republika vznikla jednostranným vyhlášením nezávislosti a následnou vojenskou anexí Horních Uher a Podkarpadské Rusi.

Popírání legitimnosti snahy Katalánců o samostatnost je v podstatě popírání legality vzniku Československa, Chorvatska, Slovinska, Slovenska i Kosova.

Jediným s demokracií konformním aktem madridské vlády by bylo vyhlášení referenda o samostatnosti Katalánska a dbát na jeho průběh, aby proběhlo v souladu s podmínkami jeho vyhlášení.

7 2
možnosti
TD

Demokracie je vláda lidu - nic víc a nic méně. Konkrétně lidu daného státu, a to celého. Demokratický stát nemusí automaticky posvětit každou snahu o osamostatnění nějakého svého regionu. Rozhodně ne z toho titulu, že je to demokraticky řízený stát. Každý stát má monopol na násilí. Každý, včetně těch s indexem demokracie 10.0. Demokracie v žádném případě neznamená absolutní svobodu - však by Vám pan Kšír mohl povyprávět...

Jinak to srovnání s Československem dost kulhá. Španělsko není zrovna zhroucený stát, který právě prohrál válku. Dnešní časy jsou pokojné až změkčilé a nároky na vyhlášení nového státu jsou holt o něco vyšší než v chaosu na konci světové války.

Katalánci jistě právo na usilování o samostatnost mají, ale 90 % pro při 43 % účasti v nelegálním referendu je zkrátka na revoluci trochu málo.

3 1
možnosti
PK

Poněvadž i pod prapory revoluce nejde především o ideje ale prachy (chtějí víc z vytvořeného) a koryta - nejsem přesvědčen že by samostatnému Katalánsku a jeho řadovým občanům se dařilo podstatně lépe. Zlaté vejce - 20% obyvatelstva a 27% HDP. To není zas tak velký rozdíl. Opustí Španělsko, odejde část ekonomiky, budou mimo EU, ale budou místečka velvyslanců.

0 0
možnosti
Foto

VY si myslíte, že Katalánci jsou tak hloupí, že to neví vámi uváděná fakta?

0 0
možnosti
TD

"Píše se rok 2017, proběhlo referendum o nezávislosti Katalánska, v kterém drtivě zvítězili separatisté."

To sice ano, ale jaksi jste zapomněl zmínit, že ostatní strany to referendum vesměs bojkotovaly, takže výsledek byl sice kolem 90 % pro samostatnost, ale při účasti kolem 43 %. Takže samostatnost si přálo méně než 40 % lidí. A to je na revoluční odtržení dost slabý mandát.

Pro Brexit například také hlasovala absolutní menšina, ale bylo to podle ústavy - referendum bylo platné (účast 65 %), a potom se už rozhodlo prostou většinou (51 % pro Brexit). V Katalánsku se nelze opřít o ústavu, referendum bylo nelegální. A i kdyby bylo legální, tak by pravděpodobně byla vyžadována alespoň 50% účast, což nebylo splněno. A se 40% podporou se revoluce dělá těžko...

7 2
možnosti
TB

Vaše počty jsou úsměvné, protože z nějakého neznámého důvodu předpokládáte, že ten, kdo k tomu referendu nepřišel, tak automaticky byl proti nezávislosti. To je přece totální nesmysl. Navíc kritizovat nízkou účast, když španělská policie bránila tomu referendu a mlátila lidi, kteří nesli hlasovací lístky, je docela chucpe ;-)

2 1
možnosti

Micháte hrušky s jablky.

1 3
možnosti
Foto

Nemíchá. Co je komu do toho jak tam ti lidé chtějí žít ?

4 1
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1570x
Textař, politolog, markeťák. Zastupitel Chrudimi od roku 2014 a radní Chrudimi od roku 2018 (nezávislý kandidát).