Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RR

R63o61m48a59n 58R39o92u85n

11. 5. 2018 23:33

Tomáš Garrigue Masaryk [>-] ve své knize Velicí mužové (vyšlo v roce 1926, dostanete v každém antikvariátu za padesát korun) napsal:

"Marx v XIX. století byl nejgeniálnějším myslitelem. Není jednoho národohospodáře, který by se Marxem nezabýval. Sám jsem se od něho mnoho naučil. Jeho působení bylo ohromné. Marxismus vynutil reformy. Sociální reformy jsou prací ideí Marxových. Na duchovní směry, politiku vlád, na vše měl marxismus vliv."

Hodnotit tak filozofickou práci Karla Heinricha Marxe bez její znalosti, může jen člověk, který je přesvědčený, že Marx=Lenin=Stalin. Každý filozof má nějaký vývoj a stejně tak to bylo u Marxe. Od raného anarchismu a nenávisti k pruské politice, po zásadní ekonomické myšlenky, z kterých dodnes čerpá většina evropských sociálně-demokratických stran.

1 0
možnosti
PB

Karma, souhlas.

5 0
možnosti
MB

Po pravdě řečeno, Marxe, Leniny, KSČ i s "m", za nebezpečné již nepovažuji. Znemožnili se, pro část voličů presentují kus mládí - i pomatenost, jak svět zlepšit. Zřejmě potrvá velice dlouho, než-li zájem poklesne pod 5%. Vidím nebezpečí nové, zcela aktivní a reálné. Jde o M. Zemana a A. Babiše. Nový fenomen doby, stařec beztrestný - neodvolatelý + agent STB, machinátor s dotacemi, zase v kolektivu oblíben, 30%. To je problém dneška - starci a oligarchové = Spojte se ... :-)

3 0
možnosti
Foto

Svého času jsem sepsal delší stať o cestě A. Babiše do vlády, kterou jsem zakončil návrhem pojistek, aby už se něco podobného nemohlo opakovat, neboť nebezpečí jsem neviděl v Babišovi, ale v těch, kdo příjdou po něm. A už toho dotyčného všichni známe.

1 0
možnosti
ZD

Prvoplánový článek jen mávající hesly, který nepřináší nic nového. Jen stokrát omílaná stanoviska. Všechno je buď černé nebo bílé. Zbytečné číst.

2 6
možnosti
Foto

,,Komunisti na koni". Nevím na kterém, a že je sakra nemusím. To, že ,,jaksi" sále figurují i na současné politic. scéně ovšem není ani jejich zásluhou, a už vůbec ne M.Z. Jak moc strany Svobodných, to nevím, ale ta jaksi až tolik neuspěla, že. A tak těžko na jejích členech žádat vysvětlení. Jinak je hezké, že z těch .... jste asi vyjmul jednoho člověka v závěru článku, nevím zda Vašeho kolegu, či tak. P.S. Obchod nejen na Širokých schodech stále existuje a prosperuje?

3 4
možnosti
KC

Evropou už zase obchází strašidlo komunizmu. Byl vyhozen dveřmi, leze oknem zpět. Kdo zapomíná a nemyslí, je odsouzen opakovat staré chyby. Vraťme se o šedesát let zpět a dokažme si znovu, že komunizmus bez násilí není možný, neboť kdo nejde s ním, jde proti němu. Dokažme si rovněž, že recept na ekonomickou porážku kapitalizmu nemá, když prokázal, že snaha dohonit a předhonit nejvyspělejší státy, ho stála život. To bychom však museli nejdříve zapomenout na všechna svinstva, přehmaty a potoky krve, z něhož tento blud vyrostl, neboť komunizmus bez násilí a totálního panování je kvadratura kruhu.

9 0
možnosti
Foto

Karel Marx se domníval pouze do r. 1867, že by změna společenského řádu mohla mít charakter násilného zvratu, ale v prvním díle Kapitálu si na základě analýzy historických změn ověřil, že demokracie sama o sobě umožňuje zásadní společenskou změnu, tedy že umožňuje řídit celospolečenský výrobní proces tak, aby nedocházelo k vytváření živelně se periodicky se rozpínajících a smršťujících rezervních armád nezaměstnaných. Viz závěr kapitoly o zkracování pracovního dne.

1 1
možnosti
PB

Takže on o tom že lže dokonce i sám věděl. To je dvakrát horší.

4 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1570x
Textař, politolog, markeťák. Zastupitel Chrudimi od roku 2014 a radní Chrudimi od roku 2018 (nezávislý kandidát).