Online vysílání zastupitelstva snadno a rychle

Je přece fér co nejvíce zpřístupnit jednání, na kterém se rozhoduje o penězích, které jdou z vaší peněženky.

Město může nyní jednání zastupitelstva vysílat online a prakticky bez nákladů. Lze k tomu využít sociální sítě. Šlo by o další krok, jak zprůhlednit radnici. Proto je překvapující, že mnoho měst stále svá jednání lidem přiblížit nechce. Jedním z těchto měst je i Chrudim, kde jsem zastupitelem. Chci to změnit.

Dříve se vedení města nechtělo kvůli financím

Už v předchozím volebním období jsme jako Svobodní prosazovali online vysílání ze zastupitelstva. Radnice na naši výzvu našla řešení v podobě kvalitního streamingu přes nějakou firmu. Tuším, že to bylo na začátku roku 2012, kdy nám starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK ED) napsal: „Myslíte si, že v době, kdy nám financí nepřibývá, bychom měli požadovat tento produkt?“. Ochota vedení města tuto novinku zavést příliš velká nebyla. Vedle finančního argumentu operovali také s tím, že přece po několika dnech zveřejňují zvukové záznamy. Pro mě je to argument špatný. Přece je fér co nejvíce zpřístupnit jednání, na kterém se rozhoduje o penězích, které jdou z vaší peněženky. Proto vysílejme online. Pojďme lidem naproti a nic neschovávejme.

Nyní tomu nic nebrání

Dnešní sociální sítě, Facebook a Instagram, nabízí možnost vysílat online. Prakticky stačí zmáčknout jedno tlačítko a vysíláte. Úředníci na městě spravují facebookové stránky, které tuto možnost rovněž mají. Je záhadou, proč to vedení města nevyužívá. Internetové připojení v sále je pro to dostačující, nějaký lepší služební mobil se na úřadě také najde a po celou dobu jednání jsou v sále přítomni úředníci, kteří mají na starost komunikaci s občany. Prakticky tak stačí postavit mobil na stativ a zmáčknout jedno tlačítko. Argument s financemi padá. Lze vysílat online bez dalších nákladů.

Online vysílání je krokem, který přiblíží rozhodování v zastupitelstvu lidem. Zároveň může pozvednout i facebookové stránky města. Podle mě tak neexistuje žádný vážný argument, proč s tím hned od příště nezačít.

Pojďme více otevřít radnici

Jako Svobodní jsme v minulosti prosadili zavedení hlasovacího zařízení v zastupitelstvu. Teď si každý může na webu města zkontrolovat, jak který zastupitel hlasoval. Podařilo se nám také prosadit zveřejňování podkladů k jednání zastupitelstva rovněž na webu města. Online vysílání je naším dalším krokem v plánu otevřít radnici.

Napsal jsem proto vedení města a kolegům zastupitelům, aby nad tímto jednoduchým řešením uvažovali. Věřím, že se to podaří.

Autor: Josef Káles | sobota 7.4.2018 12:15 | karma článku: 15,17 | přečteno: 420x